Szúnyogirtás, szúnyoggyérítés – Budapest, Pest megye

248

Mint köztudott településünkön szúnyoggyérítés történt az elmúlt éjszaka. Ezzel kapcsolatban több téves, az objektivitást mellőző hírek terjedtek el.
Bizonyára, többen vannak közülünk, akik nem, vagy csak részben tájékozottak ezzel a témával kapcsolatban. Ezért néhány sorban érdemes részletesebben is foglalkozni vele.
Jelenleg két módszer létezik a szúnyogok egyedszáma csökkentésére:
– biológiai,
– kémiai.


Biológiai lárvagyérítés; földi, vagy légi kijuttatással:
A biológiai gyérítés során egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. A kisebb vízfelületekre járműre szerelt nagynyomású permetezővel, a nagyobb vízfelületekre pedig repülővel juttatják ki a készítményt. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ez a módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható, csak az utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával. A biológiai módszer alkalmazása elsőbbséget élvez minden olyan esetben, amikor ezt a helyszín és az időjárási viszonyok, illetve az évszak lehetővé teszi, azonban erre nincs mindig lehetőség. A folyók áradása után, vagy esőzéskor milliószámra keletkeznek pocsolyák olyan területeken, amelyek nem közelíthetőek meg. Ilyen erdős, fás területen a biológiai készítmény légi kijuttatása sem vezetne eredményre, hiszen a készítmény nem jutna el a fák lombjai alatt lévő vízfelületig, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek. Mindezeken túl a szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. Nem lehetséges tehát kizárólag biológiai eljárással védekezni a szúnyogok ellen, mivel lehetetlen felkutatni és kezelni minden egyes pocsolyát, kerti vízzel teli hordót, vagy vödröt.


Kémiai szúnyoggyérítés; földi kijuttatással:
A kémiai szúnyoggyérítés során egy piretroid hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével. Az eljárás történhet melegködképzéssel, ekkor az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a technológia elsősorban növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé használatos. A másik lehetőség az ULV eljárás, ami szintén apró cseppekben juttatja ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsődlegesen ezt az eljárást alkalmazzák.

Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak több ezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. Hektáronként mindössze fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával pedig le is bomlik. A kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyogirtás (az alacsony dózis miatt a méhfélékre és más kevésbé érzékeny rovarokra egyébként sincs letális hatása a készítményeknek). Ennek ellenére elővigyázatossági okokból a gyérítés előtt a szakemberek tájékoztatják a méhészeket, hogy mikor és hol lehet permetezésre számítani. A kémiai permetezés a települések belterületén zajlik.
• Melegködképzés: A szer 600 °C-ra felhevített fehér olajban kerül kiporlasztásra. Előnye, hogy gyors. Hátránya, hogy az eloszlatás után hatása megszűnik és különleges generátort igényel. A szúnyogoknak a köddel feltétlenül érintkezésbe kell kerülni. Szélcsendben, száraz időben kell elvégezni a munkát, hogy a szer 15 percig megmaradjon. Késő esti vagy kora hajnali órákban ideális a szúnyogirtást elvégezni. 15°C alatt a kezelés nem végezhető el. Az óránként kezelhető maximális terület: 100 hektár.
• A gyérítés indokoltságának megállapítására fel kell mérni a szúnyogsűrűséget. A földi járműről történő szúnyoggyérítést 24 órával a kezelés előtt a helyileg illetékes járási hivatalnál le kell jelenteni.
• Hidegködképzés: A hidegköd különleges generátorral, porlasztással juttatható ki. Alkalmazása során a hatóanyag köd formájában ülepszik le.
Magyarországon az Unió tagállamainak hatóságaival együttműködve, a mindenkori szakmai irányelvek, és szabályok betartása mellett végzik ezt a tevékenységet. A folyamat egyik következménye, hogy az indokolatlan, vagy elfogadhatatlan kockázatot jelentő hatóanyagok és irtószerek kiszorulnak.
A szervezett szúnyogirtásra vonatkozó szabályok és kötelezettségek elolvashatóak a Nemzeti Népegészségügyi Központ 18181-1/2020 JIF számú, a helyi önkormányzatok részére küldött levelében.
Tehát jelenleg ezek a módszerek, eszközök állnak a rendelkezésünkre.
Természetesen nem lehet eltekinteni a saját felelősségünktől, miszerint mindent megtettünk-e annak érdekében, hogy csökkentsük ezeknek a rovaroknak az életbemaradási esélyeit?
Ezt azért hajlamosak vagyunk sokszor elfelejteni, vagy könnyedén áthárítani a megoldást, mondjuk az önkormányzatra!
Az országos tiszti főorvos által korábban elmondottak alapján a kis vízfelületeken fejlődő szúnyogok elleni hatékony védekezés érdekében a lakosság figyelmét is szükséges felhívni arra, hogy érdekük és kötelességük a szúnyogok szaporodásának akadályozása otthonukban.


Szúnyogirtás házilag – Mit tegyünk a szúnyogok ellen?
1. A már nem használt medencét, kerti tavat engedjük le, ugyanis ezek tökéletesen alkalmasak szúnyogkeltető helynek
2. A csatornában pangó vizet szüntessük meg
3. Az esővízgyűjtő hordókat, vödröt hálózzuk le, így megakadályozva a szúnyogok belepetézését
4. A nyílászárókra szereljünk szúnyoghálót.
5. Alkalmazzunk elektromos rovarcsapdát.